El darrer nen als boscos

Connectats a la natura durant el COVID

Aquests dies de confinament ens porten a reflexionar sobre moltes coses importants. Aquest maleït virus ens ha obligat a tots a fer una parada brusca en les nostres vides, canviant-nos els hàbits i retallant-nos les llibertats.

Hi ha qui s’ha pogut adaptar més o menys al teletraball amb la digitalització dels continguts però aquest no és el nostre cas i per aquest motiu haurem d’esperar a què la situació millori per tornar a compartir itineraris i activitats amb tots vosaltres.

Els efectes del confinament no és redueixen únicament a l’economia, també incideixen directament en la salut de les persones amb el que es coneix com a trastorn per dèficit de naturalesa. Els experts fa dècades que han confirmat que la societat cada cop viu més allunyada de la natura (55% població mundial viu a ciutats) i aquesta situació actual ho ha agreujat  encara més. A través de les xarxes socials molts ens heu fet arribar les ganes “bojes” de tornar a sortir a caminar i sentir la natura altre cop, quan finalitzi l’estat d’alarma. Entenc i comparteixo aquest sentiment tot i estar confinat en un lloc privilegiat com és el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

El periodista i escriptor Americà, Richard Louv, va ser el primer a utilitzar el concepte de trastorn per dèficit de naturalesa en el llibre Last Child in the woods. Està científicament comprovat que el contacte amb la natura té uns beneficis clars en la salut de les persones, ja sigui física com mental. Perquè el que es coneix com a espais verds (jardins,parcs, boscos) i espais blaus (rius, llacs, mars), ofereixen aquesta sensació de pau i benestar que tots hem sentit al passejar per la muntanya o la platja.

“Crec que no podria conservar la salut ni el bon estat d’ànim si no dediqués almenys quatre hores cada dia a passejar pels boscos, absolutament lliure de tot pensament mundà”                                                                                                                             

Henry David Thoreau

L’escriptor i filòsof nord-americà Henry David Thoreau en el seu llibre Passejades fa una reflexió introspectiva sobre l’acte de passejar pel bosc. Per Thoreau l’art de passejar desvetlla els sentits i l’ànima a <<l’absoluta llibertat i estat salvatge>> de la Natura.

Recomano aquestes lectures perquè quan tot això acabi i es pugui tornar a sortir, retornem a la natura havent après a gaudir-la d’una forma més respectuosa i no com a un simple bé de consum.

Des del Rossinyol Nou us desitjo el millor i espero retrobar-vos ben aviat.

Bibliografia recomanada:

Thoreau,H.D. (1999). Passejades. :J.J. de Olañeta.

Louv, R. (2012). Last Child in the woods. :Algonquin Books Of Chapel Hill

Per saber-ne més

https://www.childrenandnature.org/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.